Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Maaimeststoffen

Innovatieve toepassing: Maaimeststoffen

Voor de groei van sommige veeleisende gewassen, zoals spinazie of kool, voerden we mest aan met veel stikstof. We gebruikten rundveedrijfmest en kippenmest. Dit liet de gewassen goed groeien maar had ook nadelen. Door de overvloed aan ammoniak en nitraat legden wormen het loodje en groeiden de onkruiden welig. Bovendien is goede drijfmest of kippenmest vaak moeilijk te vinden. In 2008 ontstond het idee om de vlinderbloemige voedergewassen op het bedrijf, luzerne en gras/klaver, in te gaan zetten als meststof op het eigen bedrijf.

De methode zou er als volgt uit kunnen gaan zien: Luzerne geteeld op het eigen bedrijf wordt vanaf mei drie tot vier keer per jaar gemaaid. De gemaaide luzerne wordt gehakseld en in een meststrooier geladen. Met de meststrooier brengen we de maaimeststof op een perceel waar een stikstofbehoeftig gewas is of wordt gezaaid. De meststof werken we direct in om te zorgen dat het bodemleven de mineralen snel kan vrijmaken. Later in het seizoen, als de gewassen geen bemesting meer nodig hebben, kan de luzerne worden ingekuild om het in het volgende voorjaar te gebruiken. Ook kan het in het najaar worden gebruikt als bemesting voor de groenbemesters of geleverd aan een veehouder in ruil voor mest.

Dit idee riep veel vragen op over de praktische toepassing en de uitwerking op bodem en gewas. Samen met het Louis Bolk Instituut hebben we drie jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van maaimeststoffen. De conclusies na dit onderzoek waren overwegend positief:

De gewassen groeien, als de omstandigheden goed zijn, goed op maaimeststoffen. Vergelijkbaar of beter dan met de standaard meststoffen. Het bodemleven reageert positief op de maaimeststoffen: meer wormen, betere structuur.

Voor een goede werking is wel voldoende vocht nodig. In een droge periode na het toepassen valt de werking tegen. De kostprijs van maaimeststoffen ligt hoger dan van de standaard meststoffen.

In de jaren daarna zijn we maaimeststoffen op grotere schaal gaan toepassen in aardappelen, kool en spinazie. In spinazie viel de werking soms tegen door droogte. Mede door het belang dat we hechten aan samenwerken met een veehouderij, hebben we het gebruik van maaimeststoffen op een laag pitje gezet

 
Copyright © 2020 Zonnegoed
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren